Romelandafreden vid Göta älv bäddade för medeltida skandinavismen

Från kullen där byn Solberg ligger ser man den bördiga älvdalen breda ut sig. Över älven hovrar havsörnen då och då, på spaning efter sjöfågel som döljer sig i maderna på södra Tjurholmen. På medeltiden höjde sig havsytan ett par meter högre än i dag. Älven var här en dryg kilometer bred och av Tjurholmen såg man just inte mycket mer än klippan i nordändan.

https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m0!4v1416400501589!6m8!1m7!1sW7m3UhZhAaK8XuAKnNwevw!2m2!1d57.95500178808233!2d12.07769323228298!3f283.3800051201996!4f0.5878632763535308!5f0.7820865974627469

De många fornborgarna säger oss att här bodde många under folkvandringstid. De frodiga strandängarna gav gott bete och torrare mark på höjderna gick att odla. Äskekärrskeppet, man funnit vid Grönåns mynning på andra sidan Tjurholmen visar att här byggdes skepp redan då.

Trekungamötet på Mariaberget med Magnus Barfot, Erik Ejegod och Inge den äldre

Nordens kungar har stämt möten vid älvens utlopp sedan vikingatid. Statyn i Kungälv är rest till minne av trekungamötet 1101 mellan Magnus Barfot från Norge, Erik Ejegod Danmark och Inge den äldre , Egentligen borde statyn stå vid Mariaberget, en mil söder om Solberg, för där tror man att de möttes. De inbördesstrider som följde komma att drabba denna skärningspunkt mellan de de tre länderna hårt. Danska gränsen gick fram till 1250-talet upp till dagens Surte.

.
1302: Kunglig förbrödring i Solberg
Solberg med sid stadskulle (och kanske kungsgård) är en väl vald plats för kungamöte denna dag i slutet av september 1302. Gott om bete och fyllda visthusbodar som sig bör vid Mikaeli. Två mil till Kungahälla och slottet på Ragnhildsholmen. En mil till Gamla Lödöse, fortfarande en blomstrande handelsstad i skydd av fästet Lödösehus.

Solberg by mot nordväst

Den allians som kungarna Birger Magnusson och Håkon V Magnusson Hålägg stiftar är början på det nordiska rike som efter diverse förvecklingar leder fram till unionen under drottning Margareta, eller dronning Magrete som man säger här. Fast i Solberg handlar avtalet om att bistå varandra mot fiender, i detta fall Birgers svåger kung Erik Menved i Danmark. Dubbelsvågrar till och med för Birger syster är gift med Erik, som i sin tur har sin syster Ingeborg gift med Birger. I sistnämnda äktenskapet sägs kungarna tvista om hemgiften.

Se nordens kungliga tavla.

Stadskullen Solberg

.
Bidragande till den oheliga alliansen är greve Jacob av Halland, som är med på Solbergmötet. Han och åtta andra adelsmän har efter mordet på Eriks far, Erik IV Plogpenning, jagats i landsflykt till Norge. Där har Håkon belönat Jacob med Hunehals slott med omnejd vid Kungsbackafjorden. I Solberg får Jacob och hans olycksbröder stöd mot kung Menved och fri lejd för uppehåll i Sverige.

.
Kung Håkon assisteras av sin svärfar (andra säger svärfars far), Witzlau II av Rügen, vars farmor Margareta var dotter till svenske kungen Sverker Karlsson den Yngre. Witzlau (Wislaw) har nog hört talas om sin föregångare på Rügen, furst Ratibur, som slog ihjäl och tillfångatog Kungahällas inbyggare

Själv är Witzlau inte mycket sämre för han brände av Hisingen 1293, strax efter han härjat i norra Halland och förgäves belägrat borgen i Hunehals. Striden riktades mot de fredlösa rovriddarna, som retat Witslaw och tyska köpmän med sjöröveriet i Kattegatt. Ragnhildsholmen och Kungahälla kunde inte Rügenfursten ta för där låg den norska flottan. Försoningen förde med sig att Witslaws dotter Eufemia förmäldes med blivande kungen Håkon Hålägg 1298.

1302: Erik charmar Oslo

Eriks sigill

På sätt och vis blir Birgers tjugoårige bror Erik en huvudperson i Solberg för han trolovas med Håkons dotter Ingeborg, som inte motsätter sig eftersom hon bara är ett år gammal. För kung Håkon och hans Eufemia har en finurlig tanke. Arvsrätten har ändrats så att deras enda barn kan bli regent, nu förhoppningsvis tillsammans med Erik – över Norge och Sverige, helt eller delvis.

.

Håkon bjuder hem både Erik och Wislav med hov för att fira jul i Oslo under ridderliga former. I minglet deltar norska gräddan och de landsförvisade adelsmännen från Danmark. Hertig Eriks har med sid sina förtrogna, bland andra krigshjälten Mats Ketilmundsson och Erik drots Asbjörn Sixtensson. Drottning Eufemia sjunger ballader och blir förtjust i sin utkorade svärson, sjusärdeles hövisk enligt idolporträttet i Erikskrönikan (förmodligen präntad av hertigens kompisar).

Riddarceremonierna får dock en knäck när Wislav insjuknar och dör femtedag jul. Om det beror på resestrapatserna, pesten eller den saltade julmaten vet man inte.

Mellanbrodern Valdemar, som detta år fått Finland som hertigdöme, äktar vid samma jul Kristina, dotter till riksmarskalken Torgils Knutsson. Även om han nyss pensionerat sig som förmyndare för de tre bröderna är han fortfarande en makthavare.

1303: Mer kungligt ryggdunk på Tjurholmen
17 mars inte bara konfirmerar norske och svenske kungen alliansen på Tjurholmen i älven nära Solberg. De två länderna skall nu bistå varandra och dela på kostnader och vinster i krig. Erik och greve Jacob delar också denna gång kompletterade med bror Valdemar och svärfar Torkel Knutsson. Upplandslagmannen Bengt, Eriks drots Sixtensson och Gudmnud Månsson (blivande svärfar till heliga Birgitta, född detta år) deltar också.

Tjurholmen

1304: Brödrakriget blossar upp
Torkel Knutsson och kung Birger får nog ångra sig för de två hertigarna cementerar sina hertigdömen. Dessutom har de problem med biskoparna som inte vill dela med sig av skatten.

På ett gästabud hos riksmarskalk Knutsson på Aranäs tar Birger sina bröder i hampan och kräver full lydnad. Än värre blir det på Visingsö, dit kungen givit Erik fri lejd för att delta i en storslagen riddarfest. Vid midsommar reser kungen till hallandsgränsen för att festa med sin svåger och tidigare fiende Erik Menved. Erik och Valdemar känner sig livshotade och tar sig till Danmark, där de inte får stöd och därför beger sig till Håkon Hålägg i Norge.

Håkon belönar hertigen med södra halvan av Bohuslän som han styr från Ragnhildsholmen i älven utanför Kungahälla.

Erik och Valdemar rustar sedan en här som härjar på älvens svensksida, där de trots försvaret i Lödösehus lyckas bränna Lödöse – till förtret för Birgers västgötahandel västerut. Förmodligen efter september månad för då landar där ett tyskt skepp med en tagg ur Kristi törnekrona.

Biskop Brynolf tar emot Håkon Håläggs gåva som sedan blir relik för pilgrimer i Skara.  Pilgrimsvägen från Lödöse, som även hertigarna red,  går att vandra än i dag.

Efter Lödöse invaderar hertigbröderna Västergötland upp till Dalboslätten där de bygger borgen Dalaborg på en udde i Vänern.

Lödöse repar sig snabbt, säkert tack vare att Erik med tiden styr över ett västsvenskt imperiet i stort motsvarande  länet Västra Götaland. Håkons gåva södra Bohuslän utökades 1305 med greve Jacobs domän i  Halland.

1312 firades bröllopet mellan hertig Erik och elvaåriga Ingeborg på Lödösehus.

I Lödöse 1315 konfirmeras hertigarnas makt inför biskopar och stormän. Erik tilläts där härska över Västergötland med borgarna i Lödöse och Axvall, hela Halland med borgarna Varberg och Hugnehals samt delar av Småland med Kalmar slott. Bohuslän med Ragnhildsholmen hade han reden – trots bråket med svärfar Håkon Hålägg om nya fästet Bohus.

Här på Skanskullen låg kastellet Lödösehus, omgivet av vallgravar.

https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m0!4v1416410844225!6m8!1m7!1s9E65kOptzJ7aizjMVEv5xQ!2m2!1d58.03137708056607!2d12.15095352597782!3f45.83736120771496!4f-12.536355174246737!5f0.7820865974627469

/ Ingemar Lindmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s