Dalaborgs slottsruin bra plats för medeltida spaning

Flygbilden visar källarmurarna. För att komma dit tar sig över sänkan som en gång var vallgrav. Söderut syns ån där marknadsplatsen låg. Stenen i nedersta våningen har bönderna på Dalboslätten släpat till sina egna byggen – som en slags återbetalning för slitet de hade när hertig Erik i all hast byggde borgen 1304.

Övervåningen var gjord av timmer. Det har arkeologerna konstaterat av de uppgrävda resterna från den brand 1426, då uppretade bönder under Engelbrekt tände på.

http://kartor.eniro.se/m/LNKPZ?embed=true&center=58.60345456432252,12.604461908340454&zoom=15&layer=aerial

Hertig Erik Magnusson har här en vid utsikt över Vänern, vid horisonten Kinnekulle med Torkel Knutssons Aranäs på nordsidan. Det finns goda skäl att hålla ett öga på denne riksmarsk, som är kung Birgers man. .

1304, världslig och kyrklig maktkamp

För detta år 1304 råder inbördeskrig och de två hertigbröderna har från sin norska bastion i Kungahälla erövrat stora delar av Västergötland och Dalsland. Egentligen är deras rike en föregångare till länet Västra Götaland – minus dagens Göteborg där storebror Birger som bäst anlägger borgen Gullbergshus.  Bakom bygget står Torgils Knutsson, som också intagit Nyköpingshus, den mäktiga borgen i Eriks hertigdöme Södermanland.

Hertigbröderna ser ut att förlora de hertigdömen som de enligt pappa Magnus Ladulås testamente tog över när marsk Knutsson lät pensionera sig som förmyndare. Ett västsvenskt rike kan då bli en revansch, särskilt i en norsk union med Erik och hans trolovade Ingeborg som regenter.

Framför Kinnekulle syns Kållandsö där biskop Brynolf Algotsson reser Läcköborgen – samma plats som Magnus Barfots skans 1100. Borgen mitt i Skarastiftet ger makt. Den skyddar dessutom pilgrimerna från Lödöse som här tar sig över Vänern för vandring till Nidarosdomen i Trondheim. På vägen har de i Skara domkyrka beskådat taggen från Kristi törnekrona – detta år skänkt av Eriks beskyddare, kung Håkon V Hålägg. Hertigbröderna är lierade med kyrkan för kungen och riksmarsk Knutsson bråkar med biskoparna om skatteintäkterna.

1304, idoliserad hjälte

Det är säkert trångt i Dalaborg (25*12 meter) så de knektar som inte spanar genom gluggarna i den fyra meter tjocka stenmuren får hålla till utanför. Uppe på övervåningen får bröderna höra att Birger ligger med en här vid Gullspångsälven som från Tiveden och sjön Skagen rinner ut i Vänern.

Erik kallar till sig sin krigshjälte Mats Kettilmundsson, som med en beriden styrka tar sig de tjugo milen till Agnebro (idag Gullspång). Att bron är riven av kungens folk hindrar inte dessa medeltida commandos. De simmar över ån på natten och överrumlar Birgers sovande soldater, däribland åtta riddare vilka fångas för vidare transport till Dalaborg.

En sådan nesa tål inte Birger som enligt propagandan mobiliserar 20 000 man som tas sig till Dalsland och intar Dalaborg. Fast då har hans bröder redan stuckit till Håkon Hålägg i Norge och där uppbådar en här som möter kung Birgers trupper i Dalsland / Värmland. Men i stället för strid blid det en förhandling februari 1305 i Kolsäter.

1388, union spikas

Drottning Margareta

Om tankar på medeltida skandinavism väcktes vid Götaälv så fick de sin kröning 1388 i Dalaborg. Drottning Margareta hade då ärvt danska kungakronan efter sin far Valdemar Atterdag och den norska efter sim make, Håkan Magnusson, son till svensknorske kungen Magnus Eriksson – i sin tur son till hertig Erik Magnusson. Hertigens dotter Eufemia gifte sig med Albrecht av Mecklenburg, som sedan blev svensk kung.

Svenska stormän tröttnade på  Albrecht tyska fogdevälde och valde Margareta till drottning även i Sverige. Hon deltog kanske själv i mötet på Dalaborg, där den traktat undertecknades som ledde till Kalmarunionen.

/Ingemar Lindmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s