Bohusläns krig tar sin början i kungliga sängkammare?

Har krigen, som ofta gått illa åt Bohuslän, sin upprinnelse i de kungliga sängkamrarna? Naturligtvis en befängd tanke. Fast historiska fakta är bestickande. Allianserna som skulle skapas med hjälp av kungliga giftermål fallerade. De för parterna påtvingade äktenskapen var för det mesta olyckliga, med snedsprång och säkert gräl i sovrummet – om man nu delade ett sådant.

I krig och (kunglig)  kärlek är allting tillåtet. Men tillåter kärleken krig?

1808-1809

1814

Desireé / Desideria
Karl XIV Johan

Ett exempel är kronprins Karl Johan, senare kallad ”sängkammarregent” med nummer XIV. Karriären som fransk marskalk tog fart när han gifte sig med Desireé, Napoleon Bonapartes förra trolovade.

Hon var svägerska till Napoleons bror Joseph, som i sin tur var gudfar till Karl Johans som Oscar Joseph. Desireé, på svenska Desideria, lessnade på maken och Stockholm och bosatte sig i Napoleons Paris.

Stor bild

Två år senare ledde svenske kronprinsen svensk-ryska hären som lite lamt bidrog till att jaga Napoleon ut Tyskland. När Napoleon kapitulerade i Paris i april 1814 träffade Karl Johan sin fru i Paris men hon ville inte följa med hem. I december året innan vann Karl Johan segrar Holstein, vilket tvingade danska kungen att i Kielfreden avstå Norge.

Hedvikg Elisabeth Charlotta
Karl XIII

Vem var kung Karl XIII gift med? Hedvig Elisabeth Charlotta av Holstein-Gottorp, som femtonåring bortgift med notoriskt otrogne Karl. Hon var yngsta barnbruden i svenska drottninglängden och tänkt för avel i kungadynastin när Gustaf III:s sexliv gick på sparlåga.

 I svallvågor efter Napoleon

Kristian Frederik / Christian VIII

Bohusläningarna klarade sig ganska helskinnade när kung och kronprins från Bohuslän anföll Norge sommaren 1814. Värre var det för norrmännen som svalt och led av invasionen i gränslänen. Bakom den misslyckade krigföringen stod Kristian Fredrik, Norges kortaste kung – från 17 maj till oktober 1814. Han var då på grund av ömsesidig otrohet skild från kusinen Charlotta Fredrika av Mecklenburg-Schwerin.

Fredrik VII

Charlotta Fredrika beskrivs som en lynnig och lättsinnig mytoman, egenskaper som sonen Fredrik VII ärvde. Efter två drottningar och flera älskarinnor dog han barnlös och alkoholiserad 1863 – strax innan kriget med Preussen bröt ut. Danmark fick assistans av svensk-norska trupper både då och i Slesvig-Holstein 1848, i kriget som ingen begrep sig på. Sveriges 200-åriga fred är en sanning med modifikation.

Med sin supbroder, Oscar I:s son Karl XV, odlade Fredrik VII skandinavismen. Deras blöta allians på Skodsborg godtogs inte av regeringarna.

drottning Lovisa

Kung Karls ständigt bedragna gemål Lovisa av Nederländerna var dotterdotter till Fredrik Vilhelm III i Preussen, landet som alliansen riktade sig mot. Karl och Lovisa hade en sak gemensamt. De dumpades i äktenskapsförhandlingar av en preussisk prinsessa respektive prins.

Tsar Alexander I
Louise av Baden

Karl Johans främste uppbackare var tsar Alexander I, som fem år tidigare lagt beslag på Finland med följd att hans svåger Gustav IV Adolf fick sparken från svenska tronen. Alexander och tsarinnan Louise av Baden levde olyckliga.

Gusav IV Adolf
Fredrika av Baden

Innan hennes syster Fredrika av Baden skilde sig var hon nog relativt lycklig med Gustav Adolf, trots att han av många ansågs som galen. Det famösa kriget 1808, där svält och fältsjuka tog många i Östfold och Bohuslän, ledde fram till statskuppen där Gustav IV Adolf och hans drottning förpassades till utlandet.

En olycka kommer sällan ensam. Fredrikas och Louises pappa prins Karl Ludvig av Baden dog efter en vurpa utanför Arboga 1801.

.
Släkttavla.

Sofia Magdalena av Oldenburg

1700-talets krigsskådespel

Gustaf III

”Jag är räddad” lär Gustaf III ha sagt när han lämnade sitt krigiska kaos i Finland för att utanför Göteborg  hejda de dansk-norska trupperna. Släkten är värst. Hans drottning Sofia Magdalena var syster till Danmarks tokige kung Christian VII.

Maria Sofia Fredrika
Fredrik VI

1788 när Danmark, som följd av alliansen med Ryssland anföll Bohuslän, var det deras son Frederik (senare VI) som regerade. Efter åtta barn och makens otrohet levde hans drottning Maria Sofia Fredrika av Hessen-Kassel i celibat.

Karl av Hessen

Den danske kronprinsen Frederik och överbefälhavaren prins Karl av Hessen dinerade med svenske befälhavaren Tranefeldt på Brålands gård norr om Munkedal. Där gjorde de upp om den läggmatch som kallas slaget vid Kvistrum, enligt utsago för att en befälhavare haft romans med den vackra värdinnan på gästgiveriet. Därav namnet Teaterkriget. 8 rödrockar dog i strid och runt 2000 av umbäranden. Lingon fick lindra svälten, vilket på den sidan gav namnet Tyttebärkriget.

Adolf Fredrik
Lovisa av Preussen

Adolf Fredrik ersattes med en namnstämpel och åt ihjäl sig på hetvägg. Historiska forskningen har missat att han i samma skrovmål åt hummer. Sådana med häst fraktade skaldjur från norra Bohuslän var nog ett effektivt sätt att ta död på vem som helst.

Fredrik av Preussen

Stor bild

Gemålen Lovisa av Preussen var mer på hugget – fast hennes revolution gick i stå. Äktenskapet ansågs osedvanligt lyckligt – men så krigade de inte heller, utan makt som de var. De fatala krigen mot Ryssland 1740-41 och Preussen 1757-62 drogs igång av hattarna. Tack vare att Lovisa och Fredrik den store var syskon kom vi lindrigt undan i freden med Preussen.

1600-talskrigen bohusbefolkningens värsta gissel

Hedvig Eleonora Taube

Krigarkungen Karl XII borde kallas fredskonungen för, med ett undantag i denna svenska kungasvit, var han den ende som inte startade ett krig. (Anfallen på Norge utgjorde en förlängning av Det stora nordiska kriget). Men så hade han inte heller några fruntimmer i sängkammaren.
Den andre med samma hederstitel var hans svåger Fredrik I av Hessen, som hellre jagade kjoltyg än krigade. Lat och njutningslysten är hans eftermäle. Med älskarinnan Hedvig Taube hade kungen en hel hop barn.

Vanligt folk dömdes för både enkelt och dubbelt hor, det kan man se i Bohusläns domböcker.Till exempel fick 1665 gifte mannen Tore Börjesson från Nävrekärr på Orust sex resor gatlopp när han inte hade råd med böter. I grannskapet fanns strandfogden Erik Björnsson i Hästekälla, som eftersökt för samma brott rymde till Halden. (Jacob Olsson i Hästekälla – bonde, häradshövding och talman – belönades 1720 med en doppokal av kung Fredrik. Trots att kustborna i Jacobs hemtrakt vrakplundrat Fredriks skepp med hemgiften från Tyskland).

Fredrik I av Hessen
Ulrika Eleonora den yngre

Fredriks bidrag till krigshistorien är misstanken att ha satt kulan i hustru Ulrika Eleonoras bror Karl XII. Och att han var farbror till Karl av Hessen, ÖB för rödrockarna i Teaterkriget.

Ulrik Fredrik Gyldenlöwe

Av 1600-talets fyra krig drabbade Brännefejden och Gyldenlöwefejden 1675-1679 bohusläningarna värst. Landskapet plundrades och brändes av Gyldenlöwes här ända till Göteborg, så illa att många gårdar lämnades öde för lång tid.

Snedsprången förde nytt blod till hoven, ofta med dugliga makthavare som följd.

Christian V
Charlotta Amalia

Fejden ingick som en en del av Skånska kriget iscensatt av Kristian V. Hans halvbror, Norske ståthållaren Ulrik Fredrik Gyldenlöwe, var ett av de sex barn han hade med Sophie Amalie Moth. Så relationen med drottning Charlotta Amalia av Hessen-Kassel verkade nog ansträngd.

Ulrika Eleonora den äldre
Karl XI

Danske kungen ledde danskarna mot Karl XIs trupper i Skåne, som såg sig som segrare i den blodiga striden i Lund 1676 (följt av slaget vid Kuröds bro utanför Uddevalla, bataljen som svenska historiker helst vill glömma. Sett till antalet döda svenskar värsta nederlaget på svensk mark sedan Gustav Vasa).

Kriget komplicerades av att Christian vägrade släppa sin syster Ulrika Eleonora till Sverige för att gifta sig med Karl XI. Hon höll dock fast vid sin trolovning och frågan löstes med freden i Lund 1679.

Med sju barn blev det ett lyckat äktenskap. Och inget krig efter bröllopet, frånsett en marginell insats i Pfaltz tronföljdskrig. Karl hade ärvt sin fars (Karl X Gustav) dumdristighet men inte hans intelligens. Det var måhända till hans fördel då Bohuslän och Skåne räddades från erövring. Den förmenta dumheten kan ha berott på dyslexi.

Allianser som dominobrickor
Att gifta ihop kungligheter för att knyta samman länder tycks inte ha varit en lyckad politik. Trassel i äktenskap utlöste knappast krig utan vidare, men osämjan kanske kylde det ner kontakten mellan länder. Allianser gav dominoeffekt för krig som de drabbade länderna egentligen inte önskade. Som teaterkriget. Eller fransk-ryska förbundet som berövade oss Finland 1809.

Samma kan sägas om den dansk-franska alliansen som fick England och Sverige att med blockad skära av Danmark från Norge – med meningslösa gränsstrider från  Bohuslän och norrut som följd. På svensk sida en vettvilling till kung som ersattes av en som var slagrörd och senil. På dansk sida den sinnessjuke Christian VII, som dog vid denna tid. Regerandet sköttes av den lindrigt begåvade Frederik VI.  Släkttavla.

Georg III

Georg III i Storbritannien led av sinnessjuka och omyndigförklarades 1811. Han var bror till drottning Caroline Mathilde som kastades ur Danmark av sin vansinnige gemål Christian VII.

.
Inavel bidrog till den kungliga degenereringen? Förklaringen att de uppfostrades i hov med relationsproblem ligger nog närmre till.

Efter franska revolutionen 1787 stod inte kungliga envälden högt i kurs. Från ena hållet sökte aristokratin revansch. Från ett annat de radikala strömningarna, inspirerade av upplysningsfilosoferna och liberaler som Adam Smith. Att svärta ner potentater på tronen ingick i propagandan. Historieskrivningen bör därför tas med en nypa salt.

Stor bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s