P4 Väst avslöjar militära bergfortet i Munkedal

”Vi var 7-8 lottor som en kväll i veckan satt i Kvistrumberget för att lära oss flygledning. Vi hade tystnadsplikt, fast alla i Munkedal kände till hemliga berget”. Om övningen under kalla kriget berättar Anita Andersson för P4 Väst.

Hon bor nära Kvistumbrom i huset där överste Stig Wennerström höll till i källaren. Varifrån han spionerade på militära bergkomplexet med stridsledningscentral, radarbevakning, radiostation och sjukhus.

Huset med källaren som Wennerström hyrde

Hör P4 Västs reportage med Anita Andersson, Bjarne Widekärr och Anders Karlsson: https://sverigesradio.se/avsnitt/2147168#7670

Det kallas Riksberget eftersom det var gömställe för kungafamiljen och krigskabinettet. Med logi för 4 000 personer längs millånga tunnlar är det världens största atomsäkra bunker för att skydda statsledningen.

Kungafamiljens rum i Kvistrumberget

Efter att försvarsmakten bommat igen ingångarna med jord och betong köpte entreprenören Anders Karlsson den del av fortet. En grävmaskin rensade porten för att komma till forna radiostationen. Dessa 2 800 kvadratmeter med 180 rum visar Karlsson för besökare. Kombinerat med berättelser om Riksberget på Kviströms gästgiveri varje månad.

Berget är inte längre hemligt säger militären, som gärna tar del av Karlssons visningar. Gamla officerare och civila som jobbat i berget delar med sig vad de vet, bland annat om amerikaner och annan Natomilitär som fanns i ledningssalarna permanent.


/ Av Ingemar Lindmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s