Känn krutrök från 1700-talet ute vid Nya varvet

När Stenafärjan passerat inloppet vid fästningen Nya Elfsborg ser passagerarna Ävsborgsbron och åt styrbord den forna flottstationen Nya varvet. Flottisterna har lämnat kasernerna och ersatts av en mängd företag och institutioner. Det lilla som finns kvar av det militära har flyttat till andra sidan Käringberget ute vid Långedrag.

Örlogsflaggen halades sist gången 1986. I graven gick en epok som tonåringen Karl XII drog igång runt år 1700. Den nya Göteborgseskadern skyddades då av sänkverk byggda i sten. Växelvis med gamla varvet vid Stigberget underhölls skeppen från verkstäderna. Fast i växlande omfattning för det saknades dockor. 1870 byggdes centralfängelset, med förvar av grova brottslingar och sedan kvinnor och stadens vanartiga pojkar.

Kanslihuset och parken

Skeppsmasken i det salta vattnet bidrog till att verksamheten tidvis gick på lågvarv, om Göteborgsvitsen tillåts. Tills skeppen nitades med järn och flottstationen fick en nystart efter unionsupplösningen 1905.

NVkarta

Historisk vandring. Enklast tar man sig hit med buss 91 eller med spårvagn. Det tar sedan 10-15 minuter att att gå genom idyllen längs Örlogsvägen. Några av underofficerarnas hus med täppor finns kvar och själva ligger de på gamla begravningsplatsen. Efter den röda vaktstugan viker man av vid husen som några decennier efter 1870 var centralfängelse. Tacka fångarna för Grotteparken och de andra grönytorna.

Fortsätt längs kasernlängorna som skärmar av flottstationen. Mitt i raden står gamla kanslihuset och längst ut vid havet Inventariehuset från 1795, idag Dockyard hotel.

Dockyard hotell

Matsalen från början på 1900-talet är idag restaurang Reveljen. Uteserveringen mot kajen passar bra för den som vill drömma sig till en tidsresa. Eller så vilar man benen i parken och spanar ut mot hamninloppet.

Reveljen

Tidsresan till 1700-talet

laaland
Linjeskeppet Laaland

Tidigt 2 maj 1717 hördes på Nya varvet två kanonskott utifrån Nya Älvsborgs fästning. På Rivöfjorden ses en dansk armada rada upp sig med fregatter, galärer och slupar. Laaland, ett av de två linjeskeppen, vittnar om att kommendör Peder Tordenskjold tänker anfalla Göteborg.

Med 36 krigsskepp och 60 handelsfartyg är detta Tordensskjolds största militära kampanj. Strategin är att med överraskning nedgöra Nya Varvet och även Gamla varvet som är Gatenhielms och de förhatliga kaparnas hemmahamn.

Hjelperenjpg
Skottpråmen Hjälparen

På samma sätt som i Dynekilen norr om Strömstad förra sommaren. Skottpråmen Hjælperen slog då ut de svenska kanonerna på land så att man sedan kunde bränna eller erövra skeppen. Pråmen är en kompakt flytande fästning. Fast den är med lilla riggen en så dålig seglare att den ofta bogseras.

Kommendör Tordenskjold måste ute vid Vinga vänta in skottpråmen Arca Noæ ( Noaks Ark) som kommit på efterkälken på Skagerak. Kapten Vosbein på fregatten Söe Ridderen struntade nämligen att ta pråmen på släp och och smet i stället ut för att jaga Gathenhielms kapare. 2 maj ligger eskadern ankrad på fjorden för att på natten smyga förbi Älvsborgs fästning.

Olof Strömstierna. Klicka till Wikipedia.

Den förseningen räddar Göteborg. Tordenskjolds ärkefiende Olof Strömstierna hinner få ut sina fyra fregatter från hamnbassängen och rada upp dem bakom bommar på en linje mot Rya Nabbe på Hisingen. Gathenielms Halmstad förstärker där eldkraften, tillsammans med hans andra fregatt Fredicus på väg in från västerhavet.

Tillsammans har de svenska fregatterna 160 kanoner men är illa bemannade. Särskilt som det också behövs manskap för slupar och galärer. De bästa sjömännen har försvunnit i kriget. Eller så är de permitterade. Ett antal är ute på kaperier med Gathenhielm, som båtsmannen Mårten Persson från Stördalen i Morlanda. De som finns i Göteborg ha pressats från stadens gator och krogar, det vill säga satts i arresten tills de låter sig enrolleras. Handelsskeppen kan därför inte gå ut för det saknas sjövant folk.

Lika illa är det för stadens guvernör, fältmarskalken Carl Mörner af Morlanda, som just anlänt från Svinesund vid norskgränsen. Där fick han vetskap om danska flottans rustning i Fredrikstad. I Tanums prästgård gavs besked att Tordenskjolds flotta var på väg söderut. (Till skillnad från den på Käringön födde Strömstierna hade Mörner ingen knytning till Morlanda annat än släktrötter).

Elitsoldaterna i Grenadjärbataljonen finns på Inland norr o Kungälv. De får kontraorder att marschera till Nya varvet. De två andra regementena är illa rustade. Unga reserver från Småland har nyss mönstrat. Legosoldaterna i det Sachsiska infanteriregementet är krigsfångar tagna i Polen. Hitkomna från Karl XII:s olycksaliga krigståg i Norge slåss de hellre med göteborgarna än att kriga. Totalt kommenderar Strömstierna och Mörner ett tusental man mot Tordenskjolds 1 800.

Kustartilleri bataljens vinnare

Att med ovana trupper så snabbt bemanna kanonerna runt inloppet är i sig en bragd. Batterier står beredda på Billingen och Rya Nabbe. Från Käringberget är beredda soldater att rusa mot sjön och avlossa musköterna.

Danska besättningarna lämnar de två linjeskeppen vid Knippelholmarna väster om Älvsborgs fästning. I stiltjen ros galärerna med skottpråmarna på släp förbi fästningen, vars skott tar dåligt i mörkret. I gryningen möter flottiljen möter mellan Käringberget och Hisingen den korseld Tordenskjolds officerare varnat för. Framifrån från Stromstiernas fregatter och på sidorna från batterierna på Hisingen och bergen runt Nya varvet. Detta forna tiders kustartilleri kan ses som en förelöpare till KA4 som befolkade Nya varvet på 1900-talet.

Tordenskjolds två skottpråmar rår inte på de svenska batterierna. Galärerna kan ros nära land men lyckas inte dra fram sluparna för att bränna svenska skeppen. Galären Louise af Kristiansand skjuts i sank nära Hisingen.

1717gbgkart.

Efter ett par timmars intensiv eldgivning beslutar Tordenskjold om reträtt med ett femtiotal döda och dubbelt så många sårade på däcken. Svenska förlusten var liten men skeppen tog stryk. Under ett par veckors blockad utnför Vinga passade danskarna på att bränna Gathenjelms gård på Onsalahalvön. På återfärden till Norge misslckades de att fånga Strömstierna som då uppehöll sig på gården Vese på Stångenäset.

/ Av Ingemar Lindmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s