146-årig kapare från Vette härad eller vår förste ID-kapare

Lös gåtan Christian Jacobsen Drakenberg.

Christian Jacobsson Drakenberg

Strax före jul 1732 får prästen Cornelius Nicolai i Skee prästgård oväntat besök. Vandraren som dyker upp säger sig heta Christian Jacobsen Drakenberg och är född för 106 år sedan på Blomsholm, strax norr om Strömstad. Han verkar ovanligt vital för sin ålder. Skägget döljer anletsdragen så prästen tror honom och skriver ut detta intyg:

Herr Christian Jacobsen Drakenberg föddes till Blomsholm i socknen Skee, den 18 november 1626 av rättfärdiga föräldrar. Hans far var den respektable och välborne kaptenen Jacob Drakenberg och modern den respektabla och välborna hustrun Magrete Lisbeth Juul. Sådan är sanningen och han döptes kristen av den tidigare kyrkoherden Peder Johansen Wynsteen och han var inskriven i kyrkan av hans böcker. Som jag själv har undertecknat och kopierat och intygat med egen hand.
Skee nya prästgård i Bohuslän 2 december 1732
Cornelius Nicolai
kyrkoherde i Skee

Sedan vandrar Drakenberg samma väg tillbaka till Köpenhamn och visar upp intyget för greve Danneskiold-Samsöe som i fyra år stått för den gamla mannens underhåll. I augusti hade nämligen Drakenberg passat upp på en middag för utrikesministern och andra gäster. Trots att samtalet skedde på franska förstod Drakenberg att de betvivlade hans påstådda ålder.

Avslöjades han som bluffmakare riskerade han det bekväma livet på danska slott som inleddes 1722 hos överstefrun Berregård på Örslevskloster. Då var han ”96 år gammal” och hjälpte till att sälja på torget i Viborg.

Där pucklade han på en kund som kritiserade varorna. Kanske blev han också utskrattad för sina historier som slav i Medelhavet.  Det är inte första gången som Drakenberg råkar i slagsmål.

Drakenberg?

Drakenbergsläkten i Ulricehamnstrakten producerade under 1600-talet flera officerare på Älvsborgs regemente, flera skadade i strid utrikes.

Börje Nilsson Drakenberg

En var överstelöjtnant Börje Nilsson Drakenberg, göteborgare och kommendant på Bohus fästning på 1660-talet.  Christian Jacobsen kanske knyckte efternamnet som sjöman i Göteborg. Eller när han i danska flottan 1657-1660 och 1675-81 påstod sig ha stridit mot svenskarna. Han kan då ha varit med när Bohus fästning belägrades av Gyldenlöwe 1678.

Prästgården i Skee
.

Men Blomsholm och Skee? Han kan ha varit där 1732 eftersom nya prästgården anges. Den gamla brann 1727 och förmodligen också de böcker som dokumenterade födslar. Johan Ödman skriver i boken Bohus läns Beskrifning att kyrkoherden i Skee 1732 hette Johan Skoog. Kollegan 1626 hade namnet Christpher Lauritzon.

Skrönan om Peter Tordenskiöld
Peter Wessel Tordenskiold ger en ledtråd. 1712, ett par år efter hemkomsten från slaveriet, vägrar Drakenberg att  ta sig hatten för den unge officeren. Brottet mot reglementet inträffade i Kristiansand  på norska sydkusten.

När Drakenberg får ett slag av sabeln över ryggen vrider han denna ur Tordenskjolds händer och kastar vapnet över ett hustak. Historien har drag av Tordenskjolds egen hädanfärd 1720 då han sticks ner i en duell nära Hannover med svenske översten  Jakob Axel Staël von Holstein.

Slaget i Dynekilen

Tordenskiold blev Norges och Danmarks krigshjälte när han i juli 1716 sänkte eller kapade transportflottan i Dynekilen norr om Strömstad. Kanoner och andra förnödenheter förlorades så Karl XII måste avbryta anfallet mot Fredrikstens fästning.
 

Samtidigt var det en revansch mot amiral Olof Strömstierna  (född på Kärringön som Olof Knape) som hade besegrat honom i Idefjorden.

Det var nog snarare så att han hemma i Danmark hörde talas om Dynekilsbravaden och om Karl XIIs galärtransport 1718 förbi Blomsholm. Båtarna släpades från Strömsvattnet vid Strömstad till Idefjorden (se karta). En metod man lärt från dragrännorna vid fallen i Trollhättan och Lilla Edet. Galärvägen gick förbi Blomsholm.

.
Slavar rodde drygt 200 mil?
Var Drakenberg mytoman eller sin tids Jan Guillou, duktig på historisk fiction? Arn Magnusson hade med sig hem en arabisk träl. För Christian var det tvärtom. 1694, ”68 år gammal” fångas han av algeriska pirater på ett fartyg på väg från Hamburg till Cadiz i Spanien. Det blir fem år som slav i Tripoli och sedan sex på Cypern. Efter ytterligare fem år i Aleppo i Syrien ror Drakenberg och fem andra flyende slavar de 200 milen till Malta!

1699 togs den unge Christian Jacobsen till fånga av algeriska pirater. Han härstammade från Vanse på Sörlandet, väster om Kristiansand. Christian skriver 1703 dill danske kungen för att få pengar till lösen. Sedan försvinner han i den historiska dimman.

Vem vet, en norsk slav berättade sin livshistoria för en fyrtio år yngre olycksbroder. Denne kapar identiteten när den äldre slaven dör, eller mördas. ID-kaparen, som mycket väl har en dödsdom från unga år hängande över sig, flyr sedan hem till Danmark.

Var det 86-årige Drakenberg 1 eller Drakenberg 2, runt de 50, som återvände från slaveriet 1712?

.

Mönstrade av som 90-åring?

Blomsholm skeppssättning

Enligt Drakenberg tog han sig via Frankrike till Danmark lagom till det stora nordiska kriget 1710, strax efter Poltava. Han vandrar genom Sverige, förmodligen kungsvägen från Kungälv till Svinesund. I så fall måste han ha passerat Blomsholm och den stora skeppssättningen från folkvandringstid.

I Norge blev han kvartermästare i flottan. Han far till Kristiania och på den vägen säger han sig ha mött Tordenskiold i Kristiansand. Han seglar  på danska örlogsskepp i Östersjön fram till 1717, då dålig syn leder till avmönstring. Vem vet, han deltog kanske i anfallet mot Dynekilen 1716, bara en halvmil från Blomsholm?

Två år senare drogs Karl XIIs galärer förbi Blomsholm. Många av de 800 soldaterna som deltog hamnade på Blomsholms sjukhus. Några sägs ha begravts i skeppssättningen.

Hundraåring som gick hem hos kung och herrmän

”Intyget” från Skee bidrog säkert till att Drakenberg blev populär gäst på danska herresäten. Där lyssnade man gärna till berättelserna från hans sjömanstid. Han gick till sjöss som trettonåring. I tonåren var han på Grönland, förliste i Frankrike och for med sin farbror i Holland, skepparen Bernt Drakenberg, till Spanien. Gick sedan på Östersjön innan han gick in i flottan i kriget mot svenskarna 1657.

Efter kriget blev det Brasilien och Västindien. Han lyckades fly från franska sjörövare och tog sig med en engelsman till Malta. 1681 förde han ett skepp för Ulrik Frederik Gyldenløve, kort efter att denne belägrat Bohuslän och Bohus fästning – där Börje Nilsson Drakenberg var kommendant! Det blev resor till både Archangelsk och Smyrna (Izmir) i Turkiet innan sjörövarna tog honom utanför Spanien 1694.

Om Drakenberg 1 var en god berättare i Tripoli, på Cypern och Aleppo så var Drakenberg 2 en säkert lika spännande berättare på den danska slotten. Kanske också för kung  Christian VI som gav honom pension 1735. Han charmade även kvinnor. Ungkarlen gifte sig som 111-åring med en hälften så gammal änka i Århus. Hon dog, Christian slogs och raggade flickor med samma varma hand.

Bättre gick det hos den utsvävande amiralen  Conrad Danneskiold-Laurvig, som försörjde Drakenberg fram till Drakenbergs död 1772. Sista åren bodde han hos en kvinna på Fiskergade 88 i Aarhus (se gatuvy) . Christian fick en ståtlig begravning i Århus domkyrka där han kunde ses som mumie i sjuttio år.

Skeppshandlare Sophus Johnsen som levde i Århus fram till 1950 blev  Drakenberdyrkare, vidimerat med böcker och en staty i staden. Han gjorde avgjutningar av den påstådda mumien. Den enda som finns kvar kan ses på Strömstads museum. Drakenberg skrattar nog gott i sin mumie, om den finns kvar, för att än en gång lyckas lura sin omvärld.

Avgjutning av Drakenbergs mumie. Enda kvarvarande finns på Strömstads museum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s