Då ett parti kort blev riksskandal. Memoarer 2 från en gosse i Svenshögen.

Minns Gustav Lund i granntorpet som brukade stoppa pipan och dra skrönor från bygden. Han påstod att överhetens representanter var ovanligt folkilskna, landsfiskalen och stinsen inräknade. I synnerhet överläkare Fors gren och hans underlydande. Gustav visste för att var eldare i pannhuset på Svenshögens sanatorium.

Detta var på 40-talet då det ännu talades om den stora strejken. Inte storstrejken 1909. Utan revolten 1913 då de manliga patienterna på Svenshögens sanatorium helt sonika åkte hem. Sjukhuset var nybyggt som bot för lungtuberkulosen, folksjukdomen som tog död på många. I Bohuslän inte minst, där dammet satte sig i stenhuggarnas lungor.

Träpaviljongen idag med forna liggbalkongen inbyggd. Foto Ingemar Lindmark

I starten var det svårt att rekrytera läkare. Lönen var knapp och träpaviljongen rymde bara 72 patienter. Därför var Martin Jacobsson extra välkommen som fast överläkare i början på 1913. Ung, nygift och nitisk, alltför nitiskt skulle det visa sig.


Kort skandal

Frampå sommaren upptäckte nämligen Jacobsson att patienter spelade kort i ett dagrum. Nya sköterskor hade inte riktigt koll och spelet skedde på ”fritiden”. Kortspel var visserligen inte förbjudet. Men sågs som ett Satans påfund i dessa schartauanska bygder. Som straff skickade doktorn hem inte bara sliparen Victor Johansson från Göteborg och tre olycksbröder. Utan också Victors hustru, patient som visserligen inte deltagit i spelet. Att hon var känd för tiggeri och att paret låg fattigvården till last gjorde inte saken bättre

Skogsluften var en bot. Även på liggbalkongen mitt i vintern.

Jacobsson lät sig inte bevekas av protester och en böneskrift, där männen sade sig ha spelat kort allihopa. Ett tjugotal patienter på manssidan tog tåget och for hem, vilket i pressen förevigades som strejken i Svenshögen. ”Sjukhusstrejk för ett parti kort” skrev Dagens Nyheter. ”Nya uppträden i Svenshögen. Ytterligare tre patienter bortkörda av läkaren” stod det i Svenska Dagbladet.

Dagens Nyheter 4 september 1913

Striden eskalerade i november då sköterskan i ett rum upptäckte två patienter, där kvinnan satt i knät på en man. Jacobsson förpassade båda från sjukhuset, även denna gång utan att först höra sjukhusets direktion. Den ynnesten fick dock en patient som tuggat snus och därför beviljades prövotid.

Nybyggda träpaviljongen. Liggsalarna längst ner

Direktionen gick en balansgång genom att ogilla kortspelet och samtidigt pricka doktor Jacobssons tilltag att kasta ut patienter. Men samtidigt ändrade ordningsregler så att överläkaren fick denna rätt. Tills han trotsade direktionsbeslutet att återta patienter. För då var måttet rågat och han tvingades säga upp sig. Med följd att sanatorieläkarföreningen i Stockholm hotade med bojkott för en nyanställning.

Erik Forsgren
Gylfe Wallentin

De följande överläkarna blev desto mer långlivade. Gylfe Wallentin från 1914 till 1931. Han ersattes av Erik Forsgren fram till 1964. Bo Stenström, överläkare fram till sjukhusets stängning 1988, blev även långlivad personligen. Han dog i Svenshögen 2013 hundra år gammal.


Förlåt mina barnasynder

Teater, dans och kortspel är en styggelse, det predikadee prästerna i Schartauas anda. ”Vi stod vid helvetets brant” fick vi veta av Solbergaprästen, eftersom vi förenade högmässan med dansen på en sommarfest vid Ingetorpsjön.

F d skolan i Svenshögen, ovanpå vedkällaren.

Kanske var det en protest mot katekestragglandet och utantill-lärandet av psalmer som gav en sådan lust att spela kort. Med Svälta Räv i vedkällaren under Svenshögens skola då det var rast.

Inte värre än att jag det året för en krona köpte uppbyggelselitteratur efter avlidne handlaren Manne Larsson. Hans bror Albert öppnade lanthandel vid Svenshögens station 1913.

I Ucklums kyrkskola varvade vi lektioner för Herrans tukt och förmaning med att spela kort på kyrkogården.

Ucklums kyrka

På långfredagen fanns inte mycket annat att göra än att spela kort.


/ Av Ingemar Lindmark

2 reaktioner på ”Då ett parti kort blev riksskandal. Memoarer 2 från en gosse i Svenshögen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s