I Tjörns Egnahemsfabrik bygger tonåring hellre eget hus än en A-traktor

Många säger sig vilja förändra världen. Några få gör det, i små steg som kan bli till ett stort. Ett sådant exempel är Egnahemsfabriken i Svanvik i Valla socken. Inte en fabrik egentligen, utan en typisk tjörngård där hantverkare lär ekosinnade att bygga hus, max 50 kvadrat. Unga och tillålderkomna hjälps åt med byggena och har samtidigt trevligt på caféet.

En av arkitekterna som håller i trådarna är Erik Berg; med ekobyggprojekt på Orust, kurser och vittring på fler Egnahemsfabriker i riket.

Ett extra hus på gården är en tradition i landskapet. Källarvinden ovanpå potatiskällaren gav plats för snickarbod och drängstuga. Lillstugan blev undantag för föräldrar då unga tog över. Idag byggs små hus för distansjobb och unga i nya tidens generationsboende. Eller hyra ut till stabor som vill bo in sig i bygden.

Lillstuga i Myggenäs, granne till Svanvik. Foto Ingemar Lindmark

Hundraårig förebild

Många av av städernas mest eftertraktade småhus kom till under mellankrigstiden tack vare den så kallade egnahemsrörelsen. Med generösa lån och eget jobb som kontantinsats byggdes stugområden, med grannhjälp och snickarråd. Med plats för lek, gemenskap och en täppa för egen odling.

Arkitekten Erik Berg. Foto Ingemar Lindmark

Egnahemsfabriken kan bli incitament till något liknande, där unga med egen nävhjälp tar steget in i bostadskarriären. Vill säga om 2020-talets politiker är lika framsynta som 1920-talets.

Även för unga bostadslösa i överhettade storstäder. För med distansjobb på halvtid utsträcks pendlingen till 1-2 timmar från city.


Ska böjas i tid som krokigt ska bli

Etta med loft i öns största husvagn. Foto Ingemar Lindmark

En tjej som är frisör bygger ett tiny house på hjul.

Ellas hus. Foto Ingemar Lindmark

Ellen Bengtsson, 15 år från en Tjörnskola, får hjälp att bygga ett eget klimatsmart hus. Mer eller mindre skoltrötta kan här förlösa kreativiteten och samtidigt lära matten rent praktiskt. En inspiratör är före detta läraren Boel Sjöberg, inte oäven pizzabagare dessutom.

Boel Sjöberg. Foto Ingemar Lindmark

Plats för möten

Mangårdshuset inreds för samvaro och musik. På övervåningen finns plats för miljöengagerade distansjobbare. Kanske också för forskare från Chalmers där samarbete är på gång.

Kvällssamling med pizza. Foto Ingemar Lindmark

Byggnaden är ett timrat bohuslänskt dubbelhus från 1800-talets mitt. Det står som ett monument för hur fattiga ön fick det bättre ställt. Mycket tack vare Hushållningssällskapet som lärde ut nya sätt att odla och fiska. Och bygga bättre hus för folk och fä. Det lyftet kan dagens samhälle ta efter, för ekofolkrörelsen inte minst.

Gemenskap i första rummet. Här caféet där grönt till soppan hämtas från odlingen utnför

Närbelägna Billströmska folkhögskolan på Tyft bidrog efter 1876 till folkbildningen. Allmogekulturen förenades med kurser i navigation. Egnahemsfabriken ska ordna kurser ihop med folkhögskolan är det tänkt. Vem vet, kanske får vi se ett Ekouniversitet på Tjörn?  

Scenario 2026. Containern TJÖRBO smart livscykel från unga år till äldreäldre. En vision.


/ Av Ingemar Lindmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s