Svenshögen, badplatsen med en egen Ronjarövardottergrotta

Strax söder om Svenshögen i Bohuslän finns vid sjön Hällungen en badplats som kallas Uggletången. Namnet har platsen efter fåglar som häckade i berget ovanför. Så otillgängligt att bygdens folk i fornborgen sökte skydd från fienden.

Det var före vikingatiden och kanske på 1600-talet då främmande soldater marscherade genom Svenshögen.

IMG_6056

IMG_6058

Är det inte Ronja Rövardotter och Birk Borkason som sitter därute på bryggan? Väntar de på att simskolan ska börja? Eller bara tvätta fötterna som smutsats av dammet i grottan? Den ska vi undersöka, om vi lyckas ta oss uppför den branta backen med de stickiga björnbärsnåren.

Vildvittrorna skriker Ronja. Barnen flyr anfallet och kastar sig fort i Hällungens kristallklara vatten. Fast är det bara fiskmåsar eller vildgässen som flyger här vår och höst? Kanske ugglor som på natten jagar fladdermöss? Låt Astrid Lindgren berätta, hela boken.

Hade filmen Ronja Rövardotter kunnat spelas in i Uggletångeberget? Ja, faktiskt. Stenblocken som omgärdar grottan, där Ronja och Birk bodde, syns nerifrån vägen.

Trampa försiktigt på tuvorna i slänten så att inte en rumpnisse kommer i kläm. Lämna kvar några av björnbären och hallonen till Ronja och Birk, för de har inte mycket annat att äta när de är på rymmen. Och nissarna gillar smultronen.

IMG_6073
IMG_6060

Är det inte Helvetesgapet det första man ser, klyftan som öppnade sig när blixten slog ner? När papporna, rövarhövdingarna Mattis och Borkas, satt på var sin sida och fredsförhandlade hoppade Ronja över gapet. Birk följde efter men slant utför stupet. Ronja hivar upp honom med sitt rep och ger honom en hurring. Så blev de kompisar.

Mattis tjurar, eftersom dottern är kompis med sonen till hans värste fiende. Ronja rymmer därför hem till Birk och följer honom till grottan där björnarna haft ide. Låt och följa barnen in i grottan. Går åskan, så som när Ronja föddes, har vi här bra skydd.

IMG_6079

Innanför öppnar sig en bergssal. Vem har rest stenmuren där de reder en lövhydda? Är det Lillklippen eller Skalle-Per? Eller rentav björnarna eller rumpnissarna. På hyllan serverar Birk lax han fångat i Hällungen. Mjölken har Ronja fått från en märr som fått fölet dödat av en björn. Eller om det var vargar som brukar riva får i socknen.

IMG_6078

(Faktum är att grottan varit en tjuvgömma på riktigt. Kanske är ryktet sant att mästertjuven Lasse-Maja höll till här i början på 1800-talet).

IMG_6071

När barnen återvänder från den hiskeliga simturen sitter Ronjas mamma Lovis i grottan. Hon vill få hem Ronja men pappa rövarhövdingen stretar emot. Vem bor i huset. Kanske Lill-Klippen, som en dag kommer med bröd och salt från Lovis.

hastar
Rackarn och Vildtoringen

Från grottöppningen kan man i fantasin se hur de två rövarbarnen rider över ängen på vildhästarna Rackarn och Vildtoringen.

IMG_6064

De fiskar nere i Hällungen och jagar i Uggletångskogen. ”Vi har bara den här sommaren, du och jag” säger Birk. När rövarhövdingarna börjar bli sams slår vi följe med barnen genom bergspasset upp till Mattisborgen – eller kanske snarare till silverberget som Skalle-Per avslöjade på dödsbädden.

Var snäll mot rumpnissarna ifall de dyker upp.

På toppen nära stupen växer Uggletångens trollskog. Lyssna efter locksången från de underjordiska. I kvällningen kan det dyka upp oknytt mellan ekarna. Vildvittror sägs ha bon bland grenarna. En vittra hade så när ihjäl en grådvärg, om inte Skalle-Per räddat honom.

IMG_6069

Mattis borg överlämnar vi till ett inre öga. Vem vet, fornborgen här uppe var kanske en rövarborg långt före vikingatid. Hällungen var en handelsled, från havet och Bratteforsån i norr till Ucklumbygden i söder.

IMG_6067
Utsikt mot norr från Uggletångsberget.

Kanske härskade forntidshjälten Vidrik Verlandsson på berget. För till hans ära har det rests gravstenar en halvmil bort, i Grössby.

bauta
Bauastenen som fornnordingar satt upp i Ronjas grotta är inte lika stor.

Bua slottsberg på andra sidan sjön har i folktron fått namnet efter en borg – med en storman som kanske också tog en tribut av sjöfarande. Måhända på resa från saltsjön i väster, över Talbo till Sågen och Huveröd på östra sidan. För att sedan vandra till älvdalen. Om det nu inte var kustfolk som ville variera fiskkosten med hjort och hare. Grottlabyrinten intill det påstådda slottet har varit tjuvgömmor i gången tid.

IMG_6066
Bua (bergsrygg på fornnordiska) med slottsberget.

Se filmen Ronja Rövardotter:

IMG_6081

/ Av Ingemar Lindmark

En reaktion på ”Svenshögen, badplatsen med en egen Ronjarövardottergrotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s