”Ambassadör” Svingel öppnar hål för politiker i järnridån

…i augusti 1966 tog Erlander färjan till Öland och åkte upp till Runsten för att hälsa på vännen Herbert Wehner i hans sommarstuga där”. Så skriver Östra Småland.

Tage Erlander och Herbert Wehner på Öland 1966. Klicka till inbäddad bild i Östra Småland.

Wehner, tyska socialdemokraterna vicechef och gruppledare i Bundestag hade 1962 köpt ett litet hus utanför byn Spjutterum inte långt från allvaret. Sjuka hustrun Charlotte behövde miljöombyte och i Danmark fick utlänningar inte köpa hus. Måhända behövde ”förre förrädaren” komma ifrån krypskyttarna, både från kristdemokrater och i det egna partiet.


Gulag

En gissning är att generalkonsul Sven Backlund i Berlin hade ett finger med i mötet. Som välplacerad socialdemokrat hade han ordnat ett sammanträffade kring Wallenbergfrågan mellan statsministern och Carl Gustaf Svingel i februari detta år.

Tjugo år som regeringschef och nu kampanjen för kommunvalet i september tärde på Erlanders krafter. Frågan är om statsministern och Wehner var så nära vänner privat. Erlander var som statssekreterare under kriget ansvarig för Sveriges Guantanamo, interneringslägren där främst kommunister spärrades in utan rannsakning.

Wehner satt på lägret Smedsbo  ♦ i Dalarna från september 1943 till juli 1944. Efter ett års straffarbete för spioneri utvisades kommunisten Wehner till Tyskland – men efter Stalingrad kunde detta inte effektueras. Wehner slapp därför en säker död, till skillnad från hans olycksbröder i början på kriget. Byråkraten Erlander hade blod på fingrarna ansåg personer som transporterades till Norge och Finland.


Kantstött förebild

De får ju ställa sig i bostadskön, givetvis”. Det var Erlanders olycksaliga replik samma augusti som svar på TV-skjutjärnet Orups fråga hur ett ungt par får tag på en bostad. Det bidrog till att (s) tappade 8 % i kommunvalet.

Politiskt var kanske Erlander och Wehner vänner. För den tyske partistrategen hämtade impulser från Sverige då han och Willy Brandt sköt partiet mot höger. Det bäddade för koalitionen mellan kristdemokrater och socialdemokrater i december 1966, där Brandt blev utrikesminister och Wehner minister för alltyska frågor.

Denna höst kontaktade Wehner DDR-advokaten Wolfgang Vogel för att fortsätta kristdemokraternas friköp av fångar och familjer. Wehners förtrogne sedan länge, Carl Gustaf Svingel, ordnade raskt trepartsmöten – först i Bonn och sedan i Haus Victoria ♦. De tre herrarna brukade sammanstråla varje månad med långa listor på aktuella frigivningar. Fick inte Vogel utresetillstånd fungerade Svingel som budbärare. Som sådan var ”der operasänger” perfekt för utan erkännande av DDR saknades officiella kanalar.

Wolfgang Vogel, Herbert Wehner och Carl Gustaf Svingel på äldre dar.
Wolfgang Vogel, Herbert Wehner och Carl Gustaf Svingel på Öland 1986. Källa der Spiegel.

Svenska isbrytare

Det var den första byggstenen för Brandts östpolitik” konstaterade ambassadör Mats Hellström och syftar det första av flera möten hösten 1966 mellan borgmästare Willy Brandt och ryske DDR-ambassadören Pyotr Abrassimov hösten 1966.

Sveriges generalkonsul i Östberlin Sven Backlund var initiativtagare så frågan är om inte Carl Gustaf Svingel också dolde sig i kulissen.  ”Den okände mystiske okände mannen figurerade bakom det första mötet mellan Brandt och Sovjets representant i Berlin Pjotr Abrassimov – mitt i kalla kriget en politisk sensation” skriver der Spiegel.

Abrassimovoch Brandt sonderade förutsättningar på Socialistinternationalens kongress i Stockholm i maj 1966. Vem höll i taktpinnen – Erlander och utrikesminister Torsten Nilsson? I en regering som i februari var kallsinnig till Svingels och Abrassimovs förslag att byta Wennerström mot Wallenberg – förmedlat av generalkonsul Backlund. Svingel också budbärare för tysk upptining?

brandtChar661012
Paret Brandt passerar Checkpoint Charlie 12 oktober 1966.

Ambassadkonversationen följdes av fler möten i Östberlin. I oktober åkte Brandt genom Checkpoint Charlie upp till Abrassimovs mottagning ♦ på Unter den Linden, där det bjöds på konsert. Efteråt avhandlade Brandt stormaktspolitik med värden, generalkonsul Sven och sovjetrepresentanter. Kvinnorna bjöds på film under tiden.

I december 1966 blev Brandt utrikesminister och vicekansler i regeringskoalitionen CDU/SPD. Med Svingels mentor Herbert Wehner som minister för alltyska frågor blev svenska kyrkans gästhem Haus Victoria mötesplats för tyska topp-politiker.

Palme, Bruno Kreisky från Österrike och Willy Brandt på Harpsund. Alla tre svensktalande.

Olof Palme ersatte Erlander som regeringschef i oktober 1969. Palme följde traditionen sedan 1963 med att bjuda in socialdemokratiska partiledare från norden, England och Tyskland till Harpsund. Där diskuterades både tysk avspänning och Vietnam.

I den stora koalitionen stod förbundskanslern och förre nazisten Kiesingar för den gamla skolan, skrämd av strömningar i tiden: ”En skamlig hop långhåriga dropouts som behöver diciplineras med ett bad”. Utrikesminister Brandt förstod sig på babyboomers och fick stöd internationellt för en ny östpolitik. Inte olikt Olof Palme som gick i en vietnamdemonstration 1968 och blev regeringschef 1969, samma år som Brandt i nya koalitionen med de liberala Freie Demokraten.

Grunden för denna östpolitik murade socialdemokrater under hemliga samtal i Haus Victoria 1969. SPD-politikerna Brandt, Wehner, Egon Bahr och Helmut Schmidt riskerade inte hemliga mikrofoner i de väggarna. Enda utomstående öronen tillhörde Carl Gustaf Svingel, som garanterat var diskret. Att Svingel hade telefonnummer till DDR-potentater gjorde inte saken sämre. Senare också till Erich Honecker, som i maj 1971 ersatte den sparkade generalsekreteraren och partichefen Walter Ulbricht. (Svingel kunde också ringa Brandt mitt i natten. I december 1971 belönades Brandt med Nobels fredspris).

Partivännerna Horst Ehmke, Karl Wienand och Hans-Jürgen  Wischnewski deltog också i de följande mötena i Haus Victoria. Det smälldes i dörrarna enligt Svingel. En gång så handgripligt att ett glasbord krossades när Wehner drämde i näven.

/ Av Ingemar Lindmark


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s