Den ystra klassresan till Väderöarna

Atlantis sjönk ute i Atlanten trodde Platon. Nej, i Uppland proklamerade Rudbeckius. Vilket döljer det faktum att Atlantis slumrar i Skagerack. Topparna sticker upp som Väderöarna, eller Väröane som man säger här.

Havsarkipelagen med de tre hundra öarna ligger utslängd utanför den djupa rännan som löper upp mot Koster. Förr såg vi dessa öar som en icke nåbar hägring vid horisonten. Men nu går det att ta sig dit.

Vår studentklass från Uddevalla året 1960 har uppnått en ålder då vi är tillräckligt otillräkneliga för att tro sig reda ut hypotesen om ett Atlantis som misslyckats att helt sjunka i havet. Något åt det hållet är skeppskyrkogården där det vimlar av grodmän och grodkvinnor.

Det var en märklig kraft som fick oss ättlingar till vrakplundrare att dra till Väderöarna. Väl rustade med partners och regnkläder, vilket visade sig vara onödigt. Regnställen vill säga, för solen stod som spön i backen.

.

Möte vid Turistbyrån på Ingrid Bergmans Torg. I förgrunden klassisarna på platsen där Camilla Läckberg som barn fick en kram av Ingrid Bergman. Och där hummerfiskare Bengtsson landade ett barnlik i Stenhuggaren. Fyren Gråskär i Fyrvaktaren kan just inte vara något annat än Väderöbod. Läckbergskan hälsar ibland på hos vännen Berit Torevi i Järnboden. Kung Oscar II och Ronja Rövardotter har båda härjat uppe i Kungsklyftan, som syns i berget bakom boden (i filmen känt som Helvetesgapet). På Vetteberget tändes en av de vårdkasar som på sju dagar sände budskap från Kungahälla till Nordnorge.

.

Fjällbackingarna är osedvanligt mordiska enligt Läckberg. Hade inte våra kvinnor skrämt dom uppför Galärbacken vet man inte hur det hade gått.

.

Gudrun räds vågor om de är högre än i de böljande sädesfält Bengt förädlat på Söderslätt.

.

Absent friend. Inga-Maj, tror vi. Våra tankar kretsade kring hennes byst.

.

Gunnar är sprungen ur en skepparsläkt, men fick inte gå till sjöss för sin mamma. Skickades i stället för fostran på religiösa Restenäs – innan han hamnade i dåligt sällskap på gymnasiet. Samma tvivelaktiga umgänge var med när han äntligen fick kasta loss, med skepparkrans och i bästa seglarekiperingen.

.

”Å då sa Lantmansson …” Birgitta o Lars Erik på ljugarbänken.

.


Ingen grynna här. Skeppsbyggare Nils höll noga koll under hela överfarten. Själv nöjer han sig numera med en grundgående snipa.

.

Ingemar Jonsson är inte längre med oss. Hans kärlek till Bohusläns fyrar inspirerade oss att fara hit. Ingemar och Taubes Inbjudan till Bohuslän hör samman. Lyssna, som en hyllning till honom.

.

Som på en skolresa när vi var ettagluttare. Lika barnsliga. Käkade så fort vi kom fram.

.

Till er från klassen som inte följde med: om ni visste vilka historier vi drog om er. Bäst att palla sig med nästa gång.


Lätt att falla för Ingrids flödande charm. Fast få vet att hon under en stor del av sitt liv varit en försåtlig giftblanderska.

.

Liten ö, men med eget museum.

.

Källare byggdes inte här neråt utan mot himlen, som detta till höger i bilden. Det krävdes stora matförråd där tunnorna inte fick gistna.

.

Kompassrosorna uppe i bergen, några från 1600-talet, var till för att ta bäring när man kappade ut för lotsjobb.

.

Vilsna på Storön.

.

Block i den stora isen formade klåvan, idag med en ensam hagtorn.

Kanske en Moses brinnande buske, lika mytisk som den närbelägna kyrkan vi inte hittade. Men stentavlor på berget fanns det gott om.

.

Blida Inger är vårt eget lilla helgon omgärdad i ett historisk dunkel. Väster om hennes Myggenäs ligger Sundsby där Margareta Hvitfeldt härskade. Öster om gården en tånge där man under samma mörka epok brände åtta häxor.

Sätt en tjörbo på en klippa i havet och han klarar sig, så sa alltid min farmor. Vi testade med Inger och hon skuttade runt som de getter vilka förr betade här. Tillsammans med en ankrad ko. Vi döpte Inger till Bergflickan från Tjörn, alluderat till Bergflickan från Oroust, som är vår första historiska roman. Den skrevs av Jacob Ekelund, 1800-talets mest spridde läroboksförfattare.  Han växte upp i Ingers hemsocken Valla på Tjörn, som son till den försupna komministern Johan Eklund.

Sveriges mest sålda fackbok näst bibeln är emellertid Sju Sorters Kakor författad av Ingers kompis Birgitta Rasmusson från Ulvesund. Birgitta har 47 kokböcker på sitt samvete. Lysningspresenterna Rutiga Kokboken och Ica-förlagets stora kokbok har sålts i miljonupplaga. Inger gjorde sig känd som matorakel i Fridas stad. Själva åt vi morotskaka och firrar från omgivande vatten på Väderöarnas värdshus.


Strömsund innanför Stora Hejan var ofta en räddande nödhamn för sjöfararna. På andra sidan Ormudden Isla de Suecos, namnat av Evert Taube.

.

Det sägs att vi är oss ganska lika från tiden på gymnasiet, fast mer. Olika mejslade personligheter cementerar sammanhållningen. Mest mejslad är Birgitta 2.0, till glädje för oss alla.

.

Anitha, världsvan både i gymnasiet och bland schejker i Dubai.

.

Martin. Tursamt att ha med en sådan lärd man för oss som inte mognade kulturellt på gymnasiet. Navigare necesse est och annat latinskt kryddade skäddan på tallriken.

.

På resan tänjde vi våra gränser, både rikets och våra egna. Efter ett halvsekel känner antagligen klassisarna en bättre än jag själv. Lars Erik är ett gränsfall. Ena foten i Norge.

.

Gunnar har flera goda egenskaper. En är att han, som den siste i sin generation, saknar dator. Därför lär han inte upptäcka de elakheter som skrivs här.

.

Lena, mitt livs webb och flod. Särskilt vid nymåne.

På promenaden, i Barcelona stad
gick jag en dag i solen så nöjd och glad
och vid min sida gick min Anitha. Härligt!
Vi var på bröllopstripp, det var rätt besvärligt!
Plötsligt min ljuva kuttrande duva sa:
Oh! En kanariefågel det vill jag ha!


Visan Bröllopsresan till Barcelona är inte diktad av Nils som man kan tro, utan av Evert Taube. Sångmön hette inte Anitha utan Alida; det påstås uppväxt på Väderöarna. Om Evert extremerade henne ute i stora världen eller när han semestrade utanför Grebbestad skall vara osagt.


Inge bra mark för att odla havre. Doktor Uppström föll i djupa tankar.

Emilie Flygare Carlén, Sveriges mest säljande författare under 1800-talet, hämtade inspiration från hela kusten. I Ett köpmanshus i skärgården finns spår från en händelse där lotsar påstods försnilla vrakgods på Väderöarna. Emilie, Läckberg med Gråskär, Taube, Ekelund, Rasmusson. Vi befann oss i stormens öga ute på Väderöarna, med alla bästsäljare också kulturellt.


Skyddsrummet minner om en tid då minor small av bland skären. Om det nu inte var kanondunder som fick fönstren att skallra. Från bergen såg man skepp sjunka i djupet och liken som flöt iland. Ett var Gorch Fock, som drogs upp vid Väderöbods Trolleskär 1916.

Gittan med en blick lika varm och ömsint som hos hennes schweizer sennen när han tigger socker. Här uppe i lotsutkiken med en aningen höjdrädd Inger.

Som forna tiders lotshustrur spanar dessa kvinnor ut mot Väderöbod.


Frivilliga krafter håller Väderöarna i stånd. Att hjälpa andra är säkert ett ett arv från sjöräddarna. Så är det med fyren på Väderöbod. Föreningen Väderöarnas lotsutkik räddade utsikstornet från rivning. Två förtjusande volontärer guidade oss, med skratt och glam. Men att det tog två månader innan man på Väderöarna fick veta att andra världskriget var över, det tror vi inte på.


Hundratals skepp strandade här. Manskapet kunde bärga sig i bästa fall och några bosatte sig i trakten för gott. Därför lär nolhottarna va mörkhårigare än folk inåt land. Mindre inavel på öarna blev det hur som helst.

Profeten Martin. Glorian sitter kvar sen uppväxten vid ett svunnet kloster. Så sakral att glassen fastnade i halsen på infödda. Han rodde i sin ungdom halvvägs till Väderöarna, tills mörkret föll.


På hemresan tyckte vi oss se Martin gå på vattnet. Sjöräddning och helikopter fick rycka ut och vincha. Var det Martin?

Tack Gittan för att du fixade klassresan. När jag blir gammal och virrig (ännu virrigare säger hustrun) tänker jag bli vovve och hysa in mig på ditt hundpensionat.

Även jag – Ingemar, ordbrukare för dessa rader – har gjort en klassresa. Från bondson till torpare.

Vi som var med:

(Gittan) Birgitta Rhedin

Lars Erik Hallenfur

Inger Hållberg

Ingrid Hasselrot

Anitha Emanuelson / Nils Emanuelson

Bengt Uppström / Gudrun Uppström

Birgitta Peterson / Martin Peterson

Gunnar Arvidsson

Ingemar Lindmark / Lena Lindmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s