Cykla gamla Kungsvägen historiskt från Spekeröds kyrka till Åsen i Grinneröd

Spekeröds kyrka är en bra plats att starta en drygt två mil lång cykeltur längs historiska Kungsvägen genom Ucklum och till platsen där Åsens gästgiveri låg i Grinneröd. Parkera vid kyrkan. Ta bussen tillbaka.

 

[responsivevoice voice=”Swedish Male” buttontext=”Lyssna”] Med sitt långhus kan man tro att Spekeröds kyrka är från medeltiden. Den tidens murar sitter i väggarna och dopfunten av trä avslöjar att första stenkyrkan byggdes runt år 1200. Kyrkan är beklagligt mörk ”saare mörk” för de små fönstergluggarnas skull konstaterade biskop Jens Nielsen vid en visitation 1594. Fast merparten är från 1700-talet. Tornet i trä som ersatte en klockstapel är från 1742, inte 1864 som vindflöjeln visar. De arkitektoniskt klumpiga korsarmarna byggdes 1905 för att få plats för alla i församlingen.

Läs mera


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s