Västkusten polarforskningens vagga: Jens Munk (och Anders Oroust) var brickor i den arktiska storpolitiken

I november 2007 tog sig oljeborrsupportbåten Viking II från Transatlantic i Skärhamn genom nordostpassagen, som det första svenskflaggade fartyget sedan Nordenskiölds Vega. Viking II upprepade resan i december 2010, vilket var en bragd för leden vintertid. Fast Ola Skinnarmo kanske stod för en större bragd när hans seglade med ”Explorer of Sweden” genom samma nordostpassage 2009 (video). ”Jag blev förste svensk sedan Nordenskiöld” säger Skinnarmo. Dialekten avslöjar uppväxten i Nya Lödöse.

Kanske kan man säga att cirkeln då slöts för polaräventyrare från västkusten. Jens Munk (i likhet med Roald Amundsen uppväxt i Fredrikstad – och förmodligen Hvaler en mil nordväst om Strömstad) hann med att i 1600-talets början kapsejsa vid Novaja Zemlja, jaga pirater och val i polarhavet innan han letade efter en nordvästpassage till Asien genom Hudson Bay. Ena skeppet var svenska segeljakten Lamprellen, som Munk kapat i Göteborg. Med på den olycksaliga polarexpeditionen var Anders Oroust, Anders Marstrand, Morten Marstrand och Suend Marstrand. Mycket talar för att de var de första från västkusten som satte sina fötter på amerikansk mark – och som begravts i densamma. Och de första i Amerika från Sverige om man ser till vår tids karta.

Läs mera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s